Крім габаритів, зовнішнього вигляду та призначення, покупців, які вирішили купити побутову тару, турбує питання – поліетилен або пропілен для ємностей. А також цікаві фізико-хімічні властивості обох матеріалів, адже відмінність у ціні має обумовлюватися.
В органічній хімії все просто: поліпропілен – полімер пропілену, а поліетилен – етилену. Обидва матеріали потрапляють під визначення пластику і схожі на характеристики. Вироби з пластичних мас стійкі до корозії, хімічних середовищ, перепадів температур та ультрафіолету. Поліпропілен та етилен – найкраще рішення для транспортування рідин та сипких матеріалів, завдяки малій вазі та міцності конструкцій.
У порівнянні з поліпропіленом, поліетилен має кращу еластичність, яка зберігає цілісність виробів при фізичних пошкодженнях. Транспортна та стаціонарна тара для сипучих речовин та рідин виготовляється з поліетилену, який не допустить руйнування ємності при падіннях з висоти або деформації внаслідок експлуатації. Певні марки поліетилену, за міцністю, перевершують кевлар, з якого у військовій промисловості виготовляють каски та бронежилети.
Через еластичність поліетилен морозостійкий і дозволяє використовувати ємності для зберігання речовин на холоді -50 градусів за Цельсієм. Вироби з поліпропілену не рекомендується експлуатувати за температури нижче мінус 10 градусів. У промислових цілях, де потрібна стійкість пластичних ємностей та трубопроводів до підвищеної температури, поліпропілен має перевагу. Плавлення матеріалу починається на позначці 180 градусів за Цельсієм, тоді як у поліетилену показник – 140 градусів.
У розрізі вартості поліетилен дешевше поліпропілену. Тому покупці, орієнтуючись на ціну, віддають перевагу дешевим виробам, не вникаючи у хімічний склад та фізичні властивості. Але професіонали рекомендують не поспішати і дізнатися про переваги та недоліки поліетилену та поліпропілену. Адже експлуатаційні характеристики матеріалів відрізняються.
Переваги поліпропілену та застосування
Полімерні волокна пропілену утворюють гладку структуру, яка дозволяє мікробам і мікроорганізмам налипати і розмножуватися на внутрішніх поверхнях. Структура поліетилену з мікроскопічною шорсткістю, на яку налипає бруд та мікроби. Ємності з поліетилену, пристосовані під воду та харчові продукти через цю властивість доводиться частіше мити та дезінфікувати.
Обидва матеріали за фізичними властивостями легші за металоконструкції. Однак, порівняно між собою, поліетилен важчий за поліпропілен. Тому в побуті та на виробництвах, де потрібні стаціонарні резервуари, воліють ставити поліпропіленові вироби. З поліпропілену виготовляють промислові ємності, каналізаційне та вентиляційне обладнання, пожежні резервуари. З поліпропілену будують плавальні басейни, обладнання для дитячих майданчиків та центрів розваг.